Kdo to vlastně je Gekončík noční?

18.02.2009 15:45

Jeho zařazení do systému živočichů:  
   
Říše:            živočichové (Animalia)  
Kmen:         strunatci (Chordata)  
Podkmen:  obratlovci (Vertebrata)  
Třída:          plazi (Reptilia)  
Řád:            šupinatí (Squamata)  
Podřád:      ještěři (Sauria)  
Infrařád:    Gekkota  
Nadčeleď:  Eublepharoidea
Podčeleď:  gekončikovití (Eublepharinae) 
Rod:            gekončík (Eublepharis)  
Druh:          noční (macularius)  
   
Binomické jméno:  
Eublepharis macularius  

 

Základní údaje:

Gekončíka nočního by ste volně v přírodě našli v Iránu, Pákistánu, Afghánistánu, Indii a Turkmenistánu. Obývá skalnaté pouště a rozptýlené pastviny. Přes den žije v opuštěných zvířecích norách nebo se skrývá pod kameny, v noci vylézá a vypravuje se na lov hmyzu. 

 

Gekončík noční je převážně hmyzožravec.

 

Je to středně veliký gekon dorůstající velikosti 22–28 cm. Základní zbarvení je žluté s černými nebo hnědými skvrnami, břicho je bílé. Ocas je bílý s černými skvrnami či pruhy. Tělo je robustní a delší než ocas. Asi 2/3 délky připadá na tělo. Hlava je mohutná a dobře oddělená od těla. Prsty nemají přísavné lamely. Pokožka je chráněna šupinami, které mají význam i proti dehydrataci těla při vyhřívání na slunci. Gekončíci jsou ektotermní živočichové, nedokáží regulovat svou tělesnou teplotu tudíž jsou závislí na okolní teplotě.

 

Zuby má jednoduché, bez kořenů, navazují přímo na čelist. Zuby se několikrát za život vyměňují. Jazyk je také růžový, masitý a na konci malinko rozeklaný, ale jen jakoby byl naříznutý.

Oči jsou velmi důležitým orgánem gekončíků. Vždy se tvrdilo, že noční druhy nedokáží rozpoznávat barvy, jelikož jejich oči neobsahují buňky (čípky), ale nyní bylo vypozorováno, že druhy Tarentola dokáží rozpoznávat v noci slabé barevné signály. Tak uvidíme, jestli to bude vypozorováno i u eublepharů. Oči mají svislou štěrbinovitou zřítelnici, která se při zaostřování roztahuje a smršťuje. Oči jsou překryty pohyblivými víčky, chránícími oči před pískem a prachem.


Gekoni velmi dobře rozpoznávají všechny sluchové vjemy. Mají schopnost slyšení skoro stejně vyvinutou jako savci. Uši se nacházejí v zadní straně hlavy a mají tvar písmena D.

Mají pět prstů, které jsou zakončeny malými, ale silnými drápky. Díky těmto drápkům se dokáží udržet na kolmé betonové stěně. Prsty nemají přísavné lamely jako většina gekonů.


Ocas je zásobárna tuku, je odlomitelný a má schopnost regenerace. Regenerát má jiný tvar, zbarvení i ošupení, není již tvořen obratli ale jen vazivem.
 

Gekončíci se dožívají okolo 10 let, samci dokonce až 20 let.

 

 

Zdroj: https://www.ifauna.cz/

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Martin a Léňa qip 350606100 (Léňa)
qip 221412380 (Martin)

Odkazy

web další chovatelky Lenky

  www.gekko.webnode.cz/

Gekončík noční

 www.gekoncik-nocni.cz/

Macularius

macularius.wz.cz/ 

Krásný web

 www.eublepharismacularius.wz.cz/

FAQ

Nebyly nalezeny žádné otázky.